Jste zde

Domů » Zima

Adventní dovolená

Dachstein - vánočně osvícené městečko

Poznejte salcburské tradice a zvyky v jednom z nejhezčích období roku. Advent v regionu Tennengau okouzlí každý rok všechny návštěvníky i místní obyvatele. A není to jen proto, že Franz Xaver Gruber - skladatel a autor slavné vánoční koledy "Tichá noc, svatá noc" pocházel právě odtud.

Atmosféra na adventních trzích jistě každého naladí na blížící se Vánoce. Lákavé vůně čerstvých jedlových větví, kořeněná vůně svařeného vína a punče, a vánoční akce v Salcbursku jen ještě zvyšují očekávání tohoto velkého dne.

Tradiční řemesla, kulinářské pochoutky a nejrůznější společenská setkání, to všechno můžete zažít při adventních trzích v Tennengau. Kompletní program všech adventních akcí nejlépe získáte v místních turistických kancelářích.

Kromě Keltů a soli je město Hallein známé také i jako město Tiché noci. Ve zdejší farnosti vzniklo v bývalém domě skladatele Franze Xavera Grubera muzeum "Stille Nacht Museum", jež se věnuje původu a šíření slavné vánoční koledy "Tichá noc, svatá noc".

Tady se můžete dozvědět mnoho informací o světově proslulé vánoční koledě. V muzeu na městské faře v Halleinu lze spatřit originální nástroje, včetně kytary Josepha Mohra, s níž představil onu píseň na Vánoce roku 1818 vůbec poprvé.

V bývalé pracovně si můžete prohlédnout originální nábytek z osobního majetku sbormistra Franze Xavera Grubera. Výstava dává nahlédnout převážně do druhé poloviny života tohoto skladatele.

Hrob Franze Xavera Grubera se nalézá přímo před Halleinským muzeem, před jeho bývalým domovem. Každý rok se zde u jeho hrobu pořádá 24. prosince v 17 hodin akce "Singen am Grubergrab".

Advent v solném světě Halleinu můžete začít na výstavě čarodějnic, dále se zúčastnit čertovského reje "Krampusführung" a nechat se obdarovat Mikulášem 5. prosince. V Halleinu si můžete prohlédnout i výstavu betlémů a trošku si tak zkrátit dobu čekání na Ježíška 24. prosince.

Navštivte také během své předvánoční dovolené město Salzburg a tamní vánoční trh Salzburger Christkindlmarkt na náměstích Domplatz a Residenzplatz.

S výhodnou jízdenkou Tennengauer Gäste-Ticket se za pouhé 2 eura dostanete vlakem či autobusem až do centra a vy si tak budete moci projít jeden z nejkrásnějších vánočních trhů na světě.

5. prosince přichází k místním dětem domů Mikuláš a rozdává jim své dárky. Zkuste se zeptat majitele svého ubytování, zda by se tohoto krásného zvyku mohly účastnit i vaše děti, jistě vám to dovolí.

O adventu se bezpochyby rozzáří oči nejen dětem, ale i dospělí se začnou těšit z těch všech nádherných dekorací ve výkladních skříních, v ulicích a vůbec snad na všech místech. V naší hektické době poskytuje právě adventní doba v Tennengau klid a mír.

Salzburg - jeden ze stánků na vánočním trhu Salzburger Christkindlmarkt

Místo

Stille Nacht Museum, Hallein 47° 40' 50.6928" N, 13° 5' 32.2476" E
Location