Jste zde

Domů » Golling

Golling an der Salzach, 1. část

Část obce Golling an der Salzach
Autor: filigran

Golling an der Salzach, jak zní její celý název, je obec v rakouské spolkové zemi Salcbursko, asi 25 km jižně od Salzburgu v údolí Salzachtal. Žije zde kolem 4 tisíc obyvatel. Do konce května 1923 obec patřila k okresu Golling, od 1. června 1923 je součástí okresu Hallein.

Místní části jsou Markt, Obergäu a Torren. Dvě poslední jmenované byly dříve samostatné obce, ale byly postupně připojeny ke Gollingu. Tehdejší místo Golling je dnes nazývané jako část Markt.

Golling an der Salzach je poslední obcí než vjedete do hor ze směru od města Salzburg. Její umístění na severním úpatí pohoří Hagengebirge a Tennengebirge přináší nepředvídatelné počasí. Místo je tak často označováno jako "Wetterloch" (něco jako „díra počasí“), protože tu prší častěji než v severních sousedních obcí.

Původ názvu obce dokazuje slovanské osídlení (slovanské slovo Golica znamená něco jako "hora zarostlá trávou"). Z roku 1241 pochází první písemná zmínka o jménu "Golingen" (tehdy ještě s jedním "l"). Z roku 1248 pochází listina arcibiskupa Eberharda II., kdy bylo již nazýváno Golling a konaly se zde tržiště.

Roku 1809 došlo k bojům Francouzů a Bavorů proti Rakušanům v nedalekém průsmyku Pass Lueg. V období 1810 - 1816, patřila obec ke Království bavorskému. V roce 1896 došlo k založení politického okresu Hallein (Tennengau) a k začlenění Gollingu.

Obecní znak znázorňuje v horní polovině s modrým pozadím patrona sv. Jana Evangelistu, oblečeného v zeleném oděvu s červeným pláštěm. V levé ruce drží zlatý kalich, pravou rukou žehná. V dolní části s červeným pozadím je černý havran, který drží zlatý prsten v zobáku.

A jak se havran dostal do znaku? Kdysi dávno prý stál na kopci Hiasenwand jeden hrad. Když se žena hradního pána umyla, položila diamantový prsten na okenní parapet. Prsten ale zmizel a v podezření byl jeden ze sluhů, že ho ukradl. Byl odsouzen a později bohužel popraven.

Jednoho dne našel místní ovčák prsten v havraním hnízdě, ale to již bylo pro nebohého sloužícího pozdě. Od té doby je havran s prstenem zobrazen ve spodní polovině gollingského znaku.

Mezi významné místní památky patří vlastivědné muzeum na hradě Museum Burg, s přírodními a kulturně-historickými sbírkami. Dále zde můžete navštívit selské muzeum Thannhauser, přírodní vodopád mezi Gollingem a Kuchlem nebo soutěsku Salzachöfen.

Místo

Museum Burg, Golling 47° 35' 49.8084" N, 13° 10' 2.9964" E
Location