Jste zde

Domů » Abtenau

Historie Abtenau

Arcibiskup Leonhard von Keutschach

Historie Abtenau sahá až do roku 2000 před n. l., kdy sem údajně přišli první lidé. Jako důkaz osídlení slouží např. kamenná sekera, která byla nalezena nedaleko Abtenau a další nástroje nalezené u Lederhofu v Radochsbergu.

Nejstaršími dochovanými prameny o historii obce jsou darovací listiny z 8. století, které se týkají loveckého, rybářského a pastevního práva.
Roku 1124 přenechal arcibiskup Konrád - jako zemský pán – velkou část pozemků dvěma církevním společenstvím: Benediktýnskému opatství sv. Petra a chrámové kapitole v Salcburku. Zde se od počátku jednalo o plánované rolnické osídlení. Území zahrnovalo celou kotlinu a také zabrané území Russbachu a Annabergu. Po dlouhou dobu k území patřilo také Gosau.

Roku 1507 bylo Abtenau povýšeno arcibiskupem Leonhardem von Keutschach na tržiště. Obec vedli dva starostové, ale skutečnou vládu nad obcí měl v rukou svatopetrský urbariát spolu s knížecím zemským soudcem. V roce 1511 byl vysvěcen místní kostel. Reformace se dotkla celého údolí Lammertal.

V roce 1731 byli místní obyvatelé nuceni zbavit se veškerého majetku a opustit své domovy. Během napoleonských válek tudy vícekrát procházela vojska a docházelo zde k menším bitvám.
V roce 1816 byl Salcburk přičleněn k Rakousku. Osvobození rolníků od roboty v roce 1848 nepřineslo žádné velké změny, nevolnictví zde nikdy zavedeno nebylo.