Jste zde

Domů » Léto » Turistika

Putování po Tennengau, 2. část

3. Annaberg: Kopfberg (Kraft-Loge)

Zaposlouchejte se do ticha přírody i vy. V přírodě můžete nalézt mnoho míst, která vnímaví lidé pociťují jako zdroj energie, tak je tomu i v případě Kopfbergu. Odměnou tady ale není žádný divukrásný pohled do dálky, ani žádný překvapivý výhled. Ale přesto se tady budete cítit velmi příjemně.

Po nově vytvořené trase Heufigurenweg dojdete od centra městečka Annaberg na Kopfberg. Poslední kus lesa zvládnete přes asi 200 schodů, nazývaných "Blíže k nebi" a pak již následuje místo, odkud budete čerpat již zmíněnou energii.

Stojí zde socha svaté matky Anny, patronky města, zhotovená dolnorakouským umělcem Ernstem Adelsbergerem z jednoho kusu borovice limby. Již jen pohled na tento výjev doslova vyzývá každého poutníka ke chvilce zastavení a rozjímání.

Zasvěcenci nazývají tuto sportovně pojatou cestu se schůdky láskyplně Bauch – Beine – Po Weg, tedy stezka "břicho - nohy – zadek", protože hora Kopfberg zlepšuje nejen sílu duševní, ale též fyzickou.

4. Annaberg - Lungötz: Mahdriedl (Aussicht-Loge)

"Někdy to chce nějaký pohled do dálky, abysme na to přišli." Právě tady se nachází takováto "loge", odkud je znamenitý výhled do dálky, a kde vás začnou napadat různé věci. O kráse tohoto místa pojednávají i knihy zobrazující zdejší nádheru.

Na Mahdriedl se dostanete asi po dvou hodinách chůze ve směru od parkoviště Mauerreith, a pak přes Looseggalm nebo Mahdalm. Mahdriedl je svěží zelená vyhlídka, která poskytuje turistům doslova nepopsatelný výhled do širokého okolí.

Přímo na úpatí hřebene Gosaukamm se zvedá k obloze nepřehlédnutelná hora Bischofsmütze a pod ní leží údolí Lammertal. Ovšem váš pohled zabloudí i mnohem dál, až k majestátným vrcholkům pohoří Tennengebirge a ještě dál k Radstädtským Taurám. Za jasných dnů je odsud dokonce vidět až na Grossglockner, na nejvyšší horu Rakouska!

Po cestě samozřejmě narazíte i na horské chaty, které vás čekají na původních vysokohorských pastvinách Looseggalmen a Mahdalm s vyhlídkovou panoramatickou terasou. Ochutnáte tu i místní sýrové speciality z regionu.

Cesta zpátky:

• z Mahdriedlu se vydáte směrem na Filzmoos, a sice přes Sulzenalm a Höfpürglhütte (zpáteční trasu si lze naplánovat též přes turistickou kancelář v Annabergu)

• můžete se však vypravit i po trase pěšího turistického výstupu Austriasteig přes Stuhlloch, kolem horské chaty Theodor-Körner-Hütte, na Stuhlalm a Zwieselalm

• pro milovníky dalekých výhledů a poněkud delších tras je ovšem bezesporu tím nejlepším řešením návrat po stejné trase do výchozího bodu

Místo

Kopfberg 47° 30' 41.7312" N, 13° 26' 40.4232" E
Location