Jste zde

Domů » Léto » Turistika

Putování po Tennengau, 4. část

Rakouské pohoří Bischofsmütze
Autor: cgs.schaefer

7. Abtenau: Rocheralmhöhe (Genuss-Loge)

Pohled poutníků zabloudí během jejich cesty na pohoří Tennengebirge a přes Wieswand a dál, až k vrcholku Bischofsmütze a k Abtenauské kotlině. Určitě se nedá přehlédnout ani skupina pohoří Osterhorngruppe a Schwarzberg.

Hora Rocherhöfe, s křížem na svém vrcholku, se tyčí do nadmořské výšky 1.278 metrů a představuje perfektní místo s mnoha významnými body, které přímo magicky přitahují pozornost zdejších návštěvníků.

Ale i malé věci, na které tady narazíte během pěší túry, stojí za objevení. Můžete zde najít třeba strom, který byl řádně "opracován" datlem či naslouchat říčce Winnerfalu ze Scheffau, která je slyšet jen po prudkém dešti. I svět rostlin je tady opravdu zajímavý. Vzhledem k tomu, že horské louky tady nahoře nebývají opylovány, daří se na nich skutečně vzácným druhům květin.

Občerstvení na horské chatě Rocheralmhütte v nadmořské výšce 1.078 m je doslova lahůdkou, protože chata leží na jedné z nejlepších pastvin, produkujících místní znamenitý sýr. Zvláštním zážitkem je i přenocování na této almě, a to zejména, když se již předem můžete těšit na vydatnou horskou snídani.

Rocheralm je přístupná ze dvou stran. Přes Voglau půjdete směrem na Voglauerhof a za cca 5 km budete nahoře. Na Hochsattelu se dá zaparkovat auto a odtud je to jen 15 minut chůze.

Rozhodnete-li se jít přes Au, můžete se dát buď po dobře značené lesní cestě, anebo strmou variantou směrem na Seitenalm a na Rocheralm. V tomto případě je třeba počítat s putováním asi 1 ½ hodiny.

8. Abtenau: Postalm (květinová Blumen-Loge)

V nadmořské výšce 1.200 – 1.600 m se rozprostírá vůbec nejrozsáhlejší rakouské území vysokohorských pastvin - alm. Z Abtenau se dostanete na Postalm, do krásného kraje pastvin, po do okolní krajiny skvělým způsobem zakomponované horské silnici.

Postupem času se Postalm rozrostla, ale vždy bylo s velkou pečlivostí dbáno na to, aby bylo zachováno životní prostředí v naprosto neporušeném stavu. I zdejší horské chaty a hostince dodržují veškerá ochranná ustanovení a staly se velice atraktivní součástí zdejší rekreační zóny.

Četné tradiční vysokohorské chaty lákají turisty ke chvilce zastavení svými znamenitými kulinářskými specialitami. Není vůbec divu, když zdejší sýr je přímo vyhlášenou lahůdkou. Krávy, jež se pasou na místních pastvinách v letní sezóně, totiž spásají nejrůznější bylinky. Jejich mléko je pak zpracováno na lahodné sýry, jako je tomu např. na Schnitzhofu, a to výlučně tradičním způsobem.

Turisté obdivují během své cesty i nádhernou flóru v oblasti Postalm. Po výborně značené turistické trase Almblumenweg od parkoviště 1 vede stezka kolem míst výskytu jedinečných vzácných druhů bylin a květin, které tady rostou uprostřed nedotčené přírody. Od června do září se tu každé úterý pro zájemce organizují pěší okružní túry s průvodcem a pěší putování oblastí Postalm.

Nechte tedy své starosti každodenního života někde hluboko dole v údolí a dopřejte si výlet do přírody. Autobusem se způsobem šetrným k životnímu prostředí pohodlně dostanete každé úterý a čtvrtek z Abtenau až na pastviny.

Místo

Horská chata na Postalmu 47° 39' 27.9252" N, 13° 25' 47.1216" E
Location