Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Bad Vigaun

Rakouská obec Bad Vigaun

Lázeňské místo Bad Vigaun se nachází v rakouském okrese Hallein (do roku 1923 okres Golling), asi 15 km jižně od města Salzburg a 30 km od střediska Abtenau. Rozkládá se mezi pohořími Hagengebirge, Tennengebirge, Untersberg a horskou skupinou Osterhorngruppe. Místo je známé především díky své wellness nabídce.

Je tu klid, krásná příroda a pohoda, ale také je odtud současně i docela blízko do města Salzburg. Přesto jste pořád doslova uprostřed přírody. Díky srdečným hostitelům, výborným restauracím a hotelům se tu určitě budete cítit jako doma.

Bad Vigaun leží na trase dráhy Tauernbahn, která vyznačuje železniční trať mezi místy Schwarzach - St. Veit v Salcbursku a Spittal an der Drau v Korutanech. Je součástí důležité severo - jižní evropské magistrály a slouží také k rozvoji cestovního ruchu v údolí Gasteiner Tal.

Dráha Tauernbahn je celkem 79 km dlouhá a je klasickou horskou tratí. Překonává pohoří Hohe Tauern s maximálním sklonem 2,5%, horský hřeben projedete v 8.371 metrů dlouhém tunelu Tauerntunnel.

Historie

Vicone nebo také Figun byla v dávných dobách velká římská vesnice v provincii Noricum, která stále na místě dnešní obce. Ze středověku pochází o obci první zmínka z roku 748. Obecní erb je v černé barvě, doplněný v dolní polovině třemi zlatými koulemi a s hlavou svatého Dionýsa.

Zajímavosti

Nejdůležitějším místem v obci je zcela jistě medicínské centrum se soukromou klinikou a léčivými lázněmi (sirné koupele), které z obce vytvořily významné lázeňské místo. Pověst lékařského centra sahá skutečně daleko za hranice regionu, nabízí samozřejmě také ubytování pro své hosty.

V obci se také dodnes udržují salcburské zvyky, jako například výroba betlémů, slavnosti Festschützen (Saubuam, Böllaschützn), lidová hudební kapela "Musiblaser" anebo folklórní sdružení d'Schmittenstoana (lidový tanec Schuhplattler).

Mezi nejzajímavější místní památky patří Bruderloch (druhé nejstarší křesťanské místo uctívání v Salcbursku), galerie, místní muzeum v kostelníkovo domě z roku 1790, kostel svaté Markéty s mramorovou vnější kazatelnou, farní kostel, římský most anebo jeskyně Schlenken-Durchgangshöhle.

Horské hřebeny Tennengebirge a Göll jsou skvělým místem pro procházky, horské a cyklistické túry po místní neporušené přírodní krajině. Podél divoké říčky Taugl se určitě dostanete o něco blíž k nalezení svého vlastního vnitřního klidu a pohody, můžete se také osvěžit v přírodním koupališti Taugl.

Charakteristickým rysem zdejší oblasti je i místní znamenitá kuchyně. Neváhejte tedy a dejte si tu něco dobrého k snědku!

Místo

Bad Vigaun 47° 39' 48.9276" N, 13° 7' 54.6132" E
Location