Jste zde

Domů » Annaberg

Historie obce Annaberg – Lungötz

Rakousko - část obce Annaberg – Lungötz

Představíme vám dějiny místní obce Annaberg – Lungötz v kostce.
Annaberg – Lungötz leží uprostřed krásného horského světa Salcburských Dolomitů, v horní části údolí Lammertal.
Nejstaršími listinami, které Lammertal připomínají, jsou darovací listiny z roku 1124. Arcibiskup Konrád I. v nich daroval levý břeh údolí klášteru sv. Petra. Existují také důkazy, že oblast byla řídce osídlena již před rokem 1124.

Doba, kdy docházelo k zalidňování tohoto území skončila rokem 1350. Předpokládá se, že důvodem k ukončení přílivu nových obyvatel bylo rozšíření morové epidemie v roce 1348 a také omezené množství volné půdy.

15. století je nazýváno stoletím dělení. Rozdělení selských statků na horní a dolní, zadní a přední a velké a malé, pro vrchnost znamenala více odvodů a dávek. V 18. století, kolem roku 1732, byla situace luteránů (protestantů) nejhorší. Ze soudního okrsku Abtenau bylo vyhnáno na 250 osob, všichni pocházeli z Annabergu.
V roce 1750 bylo započato se stavbou nového kostela a její ukončení roku 1752 bylo završeno založením vlastní fary.

Brzy se díky novému kostelu v horách, pokřtěnému po sv. Anně, vžilo pro místo jméno Annaberg. Až do této doby spadalo jeho území pod mateřskou faru v Abtenau. Obec Annaberg jako státní obec byla založena 4. června 1849 a v té době k ní ještě nepatřilo místo Lungötz.

Jména starostů či předsedů obce Annaberg jsou zaznamenána až od roku 1873 a protokoly ze zasedání zastupitelů jsou k dispozici od roku 1900. Počátek ani konec 1. světové války nejsou v místních protokolech vůbec zmiňovány.

V roce 1938 dosazení národně socialističtí funkcionáři byli sesazeni a podle možností se vedení opět ujali lidé, kteří se o správu obce starali před vypuknutím druhé světové války. Peníze směněné do říšských marek byly směněny zpět.
Měnová reforma v roce 1946 vedla k prakticky úplnému znehodnocení peněz (jako i po 1. světové válce).