Jste zde

Domů » Zima

Bezpečné lyžování

Zimní dovolená v Dachstein West

Lyžování s celou rodinou je velká zábava! Abyste se vy i vaše milé děti vrátili z lyžování v pořádku zpět domů, jsou zde pro vás připraveny ty nejlepší a nejdůležitější typy pro bezpečné strávení lyžařské dovolené s celou rodinou nejen v oblasti Dachstein West. Tyto nápady připravilo sdružení zabývající se bezpečností dětí.

Než se vydáte na sjezdovky a kopce věnujte prosím pozornost těmto bezpečnostním tipům, které vám pomohou k bezstarostnému lyžování a sáňkování bez nehod a úrazů.

Dbejte na správnou výstroj
Před každou sezónou byste si měli nechat odborníkem zkontrolovat lyže i vázání! Používejte helmu, nejen při lyžování, ale také při sáňkování dochází k mnoha úrazům, při kterých je postižena hlava!
Co je dobré pro děti, nemůže dospělým uškodit. Dospělí lyžaři a snowboardisté jsou ohroženi stejně jako děti. Jděte dobrým příkladem a používejte na sjezdovce helmu!

Na sjezdovce
Před lyžování se rozcvičte – svaly v zahřátém těle reagují rychleji a můžete tak předejít mnoha zraněním kloubů a vazů.
Procvičte se hravou formou, např. si zaskákejte panáka anebo se zahřejte koulovačkou. Pobaví se všichni a tělo se dostane do správné teploty.

Protože se zahřívací efekt po delším sezení nebo stání ztrácí, měli byste se zahřát až když vystoupíte z lyžařského vleku nebo lanovky.
Při lyžování si pravidelně dělejte pauzy. Statistiky dokazují souvislost mezi únavou (ztráta koncentrace) a zvýšeným počtem úrazů.

Úrazům můžete zabránit také tím, že budete dodržovat několik pravidel při jízdě na sjezdovce:
- před vyjetím se vždy podívejte za sebe
- nepleťte si sjezdovku se závodní dráhou
- nejezděte mimo vyznačené tratě
- nezůstávejte stát na nepřehledných místech
- dávejte přednost pomalejším lyžařům

Po sjezdovce můžete chodit nahoru či dolů pouze po krajích. Také pauzu si dopřejte pouze na kraji sjezdovky. Nepijte žádný alkohol - snižuje schopnost reagovat a vede k velkému přeceňování schopností.