Jste zde

Domů » Russbach

Informace o Russbachu

Rakousko - část vesnice Russbach

Russbach u průsmyku Gschütt je obec v okrese Hallein ve spolkové zemi Salcbursko. Leží v nadmořské výšce 813 m v oblasti Tennengau a dělí se na obce Gseng, Russbachsaag a Schattau. Obec má rozlohu 34 km2 a počet obyvatel činí kolem 800. Místo je všeobecně považováno za mimořádně oblíbenou destinaci pěší turistiky a lyžování pro návštěvníky z domova i ze zahraničí. Kromě toho je tahle obec známá i fosilními nálezy zkamenělých šneků.

Na přelomu 13. a 14. století byla celá oblast zasažena středověkým mýcením lesa a tehdy se tu také usadili první osadníci. "Russbachsaag" byl vytvořen v roce 1530 nad obcí a vůbec poprvé byl zmíněn roku 1631. Podle legendy pochází název obce od pytláků, kteří si tam kdysi chodili umýt obličej od mouru. V roce 1903 se osamostatnil kostel a fara, protože do té doby obec náležela k Abtenau.

Alpský průsmyk Gschütt leží na hranici mezi Salcburkem a Horním Rakouskem. Nachází se v nadmořské výšce 957 metrů a spojuje obec Russbach am Pass Gschütt na straně salcburské s Gosau v Horním Rakousku.
Obec nabízí také památky a zajímavosti. Například kostel Svatého Kříže, ve kterém je hlavní oltář z druhé poloviny 17. století. Pozoruhodná je i nápadně vysoká věž kostela.

Místní naučná stezka "Schneckenwand" nás zavede do míst, kde byly nalezeny šnečí fosilie z období křídy.
Územím obce Russbach také vede poutní cesta sv. Ruperta (St. Rupert Pilwegweg). Vede nad klášterem Gut Aich, nad obcemi St. Wolfgang, Strobl, Postalm, Russbach a dále přes Annaberg-Lungötz a St. Martin v pohoří Tennengebirge, přes údolí Larzenbachtal a pokračuje na Hüttau a Hochgründeck do Bischofshofenu. Cesta byla otevřena v roce 2007 a během pěti dnů ji můžete celou zvládnout v obou směrech.

Naučná stezka "Schneckenwand" - šnečí fosílie
Geografie: