Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet na hrad Hohenwerfen

Hrad Hohenwerfen

Pevnost Hohenwerfen je středověký hrad v Salcbursku, mezi pohořími Tennengebirge, Hagengebirge a Hochkönig v údolí Salzachtal. Nachází se uprostřed severní Vápencových Alp v Pongau, a je srovnatelná s pevností Hohensalzburg, která byla postavená ve stejných letech. Hrad je dobře viditelný ze severu a z jihu, a trůní na severním konci okresu Werfen, na 113 metrů vysokém skalnatém kuželu. Najdete ho asi 22 km od střediska St. Martin.

Výstavba pevnosti byla zahájena v letech 1075 až 1078 díky arcibiskupovi Gebhardovi ze Salcburku (1060-1088). Hrad byl tehdy postaven v prostém stavebním stylu, v tehdejší době se teprve se stavbou kamenných hradů začínalo. 100 let po křížové výpravě byly ještě přistavěny střílny, arkýře, parkánové zdi (hradební opevnění) a věže. První hradní zařízení bylo dokončeno v letech 1127 - 1142.

V roce 1525, během rolnické války, tvrz Hohenwerfen vyhořela a byla hodně poškozena. Při následné rekonstrukci vznikla jako první budova s oblouky, kde se nacházela stráž a malá bašta s věžičkou. Do roku 1534 došlo k výraznému vylepšení předhradí, díky hrozbě tureckých útoků.
Jako stavitel této nově vybudované tvrze byl jmenován zejména arcibiskup Johann Jakoba Khuen z Belasy, který ji nechal zrekonstruovat za pomoci italských architektů.

Roku 1898 získal tuto nemovitost arcivévoda Eugen a nechal ji přestavět na svojí rezidenci. Nacházela se zde také jeho velká sbírka umění a zbraní.
V roce 1931 vypukl na zámku oheň, který z větší části zničil východní křídlo, jižní křídlo s věží a severní křídlo. Škody byly opravdu obrovské.

Pevnost byla zčásti sice opravena díky arcivévodovi, ale ten musel hrad prodat v roce 1938 vedení nacistické strany. Během druhé světové války se zde nacházelo výcvikové středisko NSDAP. S koncem války se hrad stal majetkem Salcburska. Hrad byl nejprve používán jako školící středisko pro policii a roku 1987 byl zpřístupněn pro turisty.

V roce 1968 pevnost sloužila jako pozadí pro celovečerní hollywoodský film Kam orli nelétají (Where Eagles Dare) v hlavních rolích s Clintem Eastwoodem a Richardem Burtonem. Hrad byl také ve filmu Kinderarzt Dr. Fröhlich s Royem Blackem, roku 1986 tady byl natočen televizní seriál Frankensteinova teta. A v roce 2003 představoval hrad francouzský hotel ve filmu Just Married s Ashtonem Kutcherem a Brittany Murphy.

Burgahnl, jak je zvon o hmotnosti 4412 kg ve zvonici tvrze Hohenwerfen také nazýván, byl odlit v roce 1568 v Innsbrucku Hansem Christophem Löfflerem. Při významných svátcích můžete zvon slyšet i dneska.
Právě tady jsou také hodiny z období asi 1720/25, které byly kolem roku 1900 předělány na kyvadlové, v období 1987-1988 zrestaurovány a dnes opět v provozu.

Místo

Hrad Hohenwerfen 47° 28' 58.1268" N, 13° 11' 19.176" E
Location